Iskolánk pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett lehetőségre, mellyel német nemzetiségi tábor szervezéséhez, 400.000.- Ft támogatásban részesültünk a nyertes pályázattal.
A tábort 2017. június 19-23 között szervezzük meg, alsó tagozatosoknak jutalomtáborként.

Az első napon 2017. június 19- én Gyönkre látogattunk. A tájházban Szegletes János bácsi érdekes, élvezetes időutazást tett velünk több, mint 200 évre visszamenőleg. Megismerkedtünk az evangélikus, református és katolikus ”svábok” lakáskörülményeivel, munkájával, munkaeszközeivel, öltözködési kultúrájával. A tájház szomszédságában Gábor bácsi sok állatot tart. Áthívott bennünket állatsimogatóba. Láttunk galambokat, kiskutyát, és nyuszikat. A kedvencünk a fehér nyuszi volt.
A kirándulást közös fagylaltozással zártuk. Klassz volt a napunk!

 

2017. június 20-án sikeresen lezajlott 2. tábori napunk. Délelőtt a tolnai kékfestő műhelyben voltunk. Megtudtuk a megújult környezetben, hogy a műhely és a múzeum muzeális értékű, hiszen több, mint 200 évvel ezelőtt, 1810-ben alapították. Megismerkedtünk a 7. generációra maradt régi gépekkel, eszközökkel, a több száz különböző mintafával. A tulajdonos érdekes, élményszerű előadása alapján megismertük ennek a kihaló félben levő textilfestésnek a teljes munkafolyamatát. Megtudtuk azt is, hogy új dologként a selyem- és bőrfestés került a vászon és pamutfestés mellé. Sok szép ajándéktárgyat is láttunk. „Idegenvezetőnk” alkalomhoz illően kékfestő ruhában és cipőben volt.
Délután a német konyha rejtelmeibe ”merültünk”. Főztünk, sütöttünk. A menü a következő volt: Obstsuppe, Wiener Schnitzel, Reis, Gurkensalat. A meleg ellenére lelkesen sürgölődtünk a konyhában. Mindenkinek nagyon ízlettek a magunk által készített fogások.

 

2017. június 21-én zajlott le táborunk 3 napja. Délelőtt Balogh Róbert német származású írót köszönthettük körünkben. Sokat mesélt a családjáról, gyermekkori élményeiről, az ünnepekről, a hozzájuk kapcsolódó népszokásokról. Babonákról szóló rövid történetei viccesek voltak. Nagyon örültünk, amikor bemutatta a könyveit. Részleteket olvasott fel magyar és „magyarsváb” nyelven műveiből. A karácsonyról szóló története tetszett nekünk a legjobban. Örömmel hallgattuk élvezetes előadásmódját. Sokat kaptunk tőle útravalóként, amit a jövőben fel tudunk használni.
Délután a múzeumba látogattunk el, ahol megnéztük a különböző kosárfajták kiállítását. Zsuzsa néni sokat mesélt nekünk használatukról. Személyes élményeket is elmondott, amely a nagymamájához kapcsolódott ezzel a használati tárggyal kapcsolatban. Ezután Éva néni vezetett be bennünket a kosárfonás rejtelmeibe. Egyszerű és fagyönggyel díszített kosarakat fontunk. Kicsit izgultunk, hogy ne rontsuk el a kosarak formáját. Szép, díszített munkadarabok sorakoztak hazafelé menetkor az ideiglenes asztali kiállításon.

 

Gyorsan telt el eddig német nemzetiségi tábori hetünk. Ma már a 4. nap volt! (2017.június 22.) Nem mentünk vidékre, csak Szekszárdon jártunk különböző helyszíneken.
Délelőtt a megyei gyermekkönyvtárban voltunk, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Először német népismereti vetélkedő zajlott, majd ehhez kapcsolódóan magyar népszokások, néprajzismeret következett. Nagyon érdekes tartottuk, a népismereti tudnivalók széles körét felölelő, mindkét nyelvű tudáspróbát. A csapatok remekül dolgoztak. Belelapozhattunk a tolna megyei németség épületeivel, öltözködési-és étkezési kultúrájával, életmódjával, szokásaival foglalkozó szebbnél szebb könyvekbe is. Grátiszként azt a lehetőséget kaptuk, hogy megismerkedhettünk a felnőtt, helytörténeti könyvtárral. Itt a legérdekesebbnek a mikrofilm leolvasó, régi gépet, valamint a több, mint 200 éves könyveket, térképet tartottuk, melyek vitrinben voltak. Tetszett a német nyelvi részleg is.
Délután utunk ismét a múzeumba vezetett. Nagyon készültünk rá, hisz tudtuk, hogy „sváb” bútorokat fogunk festeni. Csodálatos darabok vártak ránk! Ékszertartó ládikó, ékszertartó doboz, ruhafogas, tükörtartó tükörrel. Mindezek kék alapszínt kaptak, majd ezután festettük a különböző virágmintákat. Megtanultuk ennél a műveletnél a színek felvitelének különböző sorrendjét. A foglalkozást vezető Éva néni segítségével alkotásaink fehér kiemeléssel megkapták a „koronát”. Nagyon boldogan indultunk vissza az iskolába. Útközben még a járókelők is megcsodálták alkotásainkat. Köszönjük a munkát irányító Éva néninek és Zsuzsa néninek!

2017. június 23-án elérkezett táborunk utolsó napja. Kicsit fáradtan gyülekeztünk reggel, de a rövid udvari játék oldotta ezt az állapotot.
Délelőtt folytattuk német népismereti vetélkedőnket. A két vetélkedő eredményét és az okleveleket délután,zárásként adtuk át a kíváncsi és izgatott csoporttagoknak a meglepetéssel együtt.
Délutáni záró programunk előtt – kívánságra – közösen fagyiztunk. A hideg édesség jót is tett a kicsit elpilledt gyerekeknek. Feltöltődve láttunk neki az utolsórendezvénynek, mely a korosztálynak megfelelő német, nemzetiségi táncok tanulása volt. (pl.: Liebe Schwester, Ich seh1 dich, Kronenwald…) Először kicsit félve, de aztán nagy lelkesedéssel ropták a különböző koreográfiákat. Levezetésként rövid koncertet adott a harmonikás Józsi bácsi, melyben kedvenc, dalaikat szólaltatta meg. (Paff a bűvös sárkány, Nehéz az iskolatáska…)
Reméljük a kicsit fárasztó, de annál tartalmasabb hét után élményekben, emlékekben gazdagodva kezdődik meg a tábori csapat igazi vakációja.


Dr. Karsainé Karáth Imelda
szervező

A tábor 1. napjáról / 2.napjáról / 3.napjáról / 4.napjáról / 5. napjáról készült képeket iskolánk facebook oldalán tekintheti meg.